
Waterstof opslaan in zoutcavernes
Gaat de waterstofketel de cv-ketel vervangen? Om daar op uit te komen zijn nog heel wat grote tussenstappen nodig. Opslag van waterstof in zoutcavernes bijvoorbeeld.
Het duurzame energiesysteem van de toekomst draait op hernieuwbare energiebronnen zoals wind of zon. Ook nu we dezer dagen meer en meer lezen over het (tijdelijk) terugvallen op aardgas. Deze hernieuwbare energiebronnen leveren wisselende hoeveelheden energie naargelang de (weers-)omstandigheden. Wisselende hoeveelheden waar ons energienet niet op berekend is. Enerzijds moet daarom het energienet op de schop, maar anderzijds moeten we oplossingen vinden waarin we energie op momenten van overaanbod op kunnen slaan en weer kunnen gebruiken bij momenten van onderaanbod. Volgens Bart Kuijlman van de Gasunie en Carla Robledo van het ministerie van EZK biedt de opslag van waterstof uitkomst.
Succesvolle pilot
Die uitkomst komt door Hystock, een projectnaam voor de opslag van waterstof in zoutcavernes. Tot aan 2030 worden vier waterstofcavernes operationeel, waarmee noodzakelijke opslag voor grootschalige Power to Gas-projecten gecreëerd wordt. Zie een caverne als een enorme batterij die op elk moment in energie kan voorzien in het Nederlandse energiesysteem. In deze video wordt dat nog eens helder uitgelegd.
In Zuidwending, een plaats nabij Veendam in Groningen, is vorig jaar met succes waterstof de grond ingebracht in een kleinschalig demonstratieproject. Zuidwending heeft een ideale ligging voor waterstofopslag, vanwege haar verbinding met de met de energie infrastructuur, en ook vanwege de aanwezige zoutlagen waarin zoutcavernes gemaakt worden. In deze zoutcavernes wordt al tien jaar gas opgeslagen, wat in de toekomst waterstof zal zijn. Met de succesvolle testen is volgens manager waterstofopslag Bart Kuijlman een belangrijke horde genomen. “Opslaan van waterstof in zoutcavernes gebeurt nog nergens in Nederland, dus je moet het ergens met elkaar leren. Door de succesvolle demofase zijn we weer een stap dichterbij het bouwen van de cavernes. Wij gaan er nu vier bouwen.”