Close

TU Delft, Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland testen waterstofdrone

Onderzoekers van de TU Delft, de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland zijn bezig met de ontwikkeling van een drone die vliegt op waterstof, bestand is tegen omstandigheden op zee en lang kan blijven vliegen. De kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van de drone kan worden gebruikt om de luchtvaart groener te maken. 

Drones worden boven land al regelmatig gebruikt, maar op zee zijn er vele extra uitdagingen zoals zout water, harde wind, een schip dat beweegt tijdens het landen of opstijgen. Daarom worden de testen met de drone zowel in de windtunnel als op zeeschepen getest. De Delftse drone kon tijdens de eerste testvluchten al ruim 3,5 uur in de lucht blijven. Door al deze eigenschappen kan de drone ondersteuning bieden bij de Marine en Kustwacht.

“De ontwikkeling van de maritieme drone op waterstof is een onvervalste technische doorbraak. Dat belooft wat voor de toekomst.” Aldus innovator en Kapitein-luitenant ter zee Pieter Blank.

Bron: https://www.ptindustrieelmanagement.nl/rd/nieuws/2020/11/nieuwe-waterstofdrone-stijgt-verticaal-op-en-kan-urenlang-vliegen-1013475