Close

Symbio vergroot autonomie van elektrische voertuigen Michelin, Faurecia en Renault met brandstofcel

De Franse start-up Symbio maakt range-extenders op waterstof. De integreerbare brandstofcel-modules zorgen ervoor dat elektrische voertuigen niet alleen op een batterij maar ook op waterstof kunnen rijden en zodoende hun autonomie vergroten. Het bedrijf werkt momenteel aan projecten voor Renault, Michelin en Faurecia.

Autonomie vergroten
300 Renault Kangoo’s werden reeds uitgerust met de Symbio brandstofcel. Sinds 2010 is het bedrijf bezig met de ontwikkeling in house van complete waterstofmodules met een koelingssysteem, een luchtcircuit, een bestuur-systeem en natuurlijk de kostbare brandstofcel. Het reservoir wordt extern ingekocht. Door zijn modules kan Symbio de autonomie van bestaande elektrische voertuigen flink verhogen.

Het aantal kilometers wordt namelijk verdubbeld of verdrievoudigd, hetgeen aantrekkelijk is voor bedrijven die groene kilometers willen maken en bovendien snel willen kunnen laden. Dat is dan ook de doelgroep van Symbio, wagenparken van bedrijven, met name trucks en bedrijfswagens. Bij de Kangoo’s die met een Symbiosysteem zijn uitgerust wordt de brandstofcel achter de stoelen geplaatst.

Ombouwen
Er wordt bij het ombouwen niets uit het oorspronkelijke elektrische voertuig gehaald. Het is dus een relatief eenvoudige handeling die veel interesse wekt bij de OEM’s. Het integreren van de module kost zo’n 12 à 18 maanden, tegen de huidige ontwikkelingen van 24 à 36 maanden in de industrie. Symbio wil deze tijd nog terugbrengen naar 9 à 12 maanden, want het aantal aanvragen explodeert, aldus de directie van Symbio.

Symbio, a Faurecia Michelin hydrogen company
In februari nam Michelin 100% van het kapitaal van Symbio, een geweldige erkenning voor het jonge bedrijf. Symbio is een JV van Faurecia en Michelin die beide zeer grote waterstofambities koesteren. Begin maart 2019 kondigden deze bedrijven aan hun brandstofcelactiviteiten te bundelen in een gemeenschappelijk bedrijf: Symbio, a Faurecia Michelin hydrogen company.

Michelin en Faurecia kondigden een eerste investering aan van 140 miljoen euro om de ontwikkeling van een nieuwe generaties brandstofcel en de industriële productie te versnellen. In 2030 willen Faurecia en Michelin een omzet van zo’n 1,5 miljard euro bereikt hebben en 25% van de wereldmarkt in handen hebben. De belangrijkste afzetmarkten zitten in Europa, Azië en de VS, voor zowel persoonsauto’s, bedrijfsauto’s en vrachtwagens.

Het bedrijf heeft nu ook een lokatie in Parijs. Ze hebben het succes te danken aan de snelle ontwikkelingen rond de CO2-emissie begrenzing opgelegd door de EU en ook doordat een aantal steden thermische motoren op termijn gaan verbieden. Naast de nieuwe versie van de Kangoo werkt de startup nu ook aan vier andere projecten.

Meer lezen: https://nost-france.org/2019/12/05/symbio-vervult-waterstofambities-van-michelin-faurecia-en-renault/