
Gelderse waterstofprofessionals ontmoeten elkaar op de HAN
In het achterland van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wordt hard gewerkt aan waterstoftechnologie. Achttien professionals uit ‘de waterstofketen’ en de politiek deden donderdag 15 maart hun verhaal tijdens het minisymposium Waterstof in Gelderland op de Kaart in Arnhem.
‘Diesel eruit, waterstof erin’, zegt Marc de Kroon, senioradviseur economie voor de gemeente Arnhem, tijdens het minisymposium. Hij schetst het beeld van een stad die een duurzame weg is ingeslagen. De Kroon spreekt over de strenge milieuzonering in de Gelderse hoofdstad en het eerste waterstoftankstation van Nederland, dat in Arnhem werd geopend.
Waterstofactiviteiten
In Arnhem en omstreken werken veel partijen met waterstof, blijkt tijdens het minisymposium. Achttien sprekers passeren de revue. Beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers doen hun verhaal onder druk van een timer, die genadeloos begint te piepen als een presentatie uitloopt.
Een greep uit de presentaties: Peter Tap van Toyota Material Handling vertelt over de ontwikkeling van waterstofbussen voor de Olympische spelen in 2020 en de behoefte aan waterstofsystemen voor vorkhefstrucks, lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf vertelt over onderzoek naar het tankstation van de toekomst, Margien Storm van Leeuwen van Bredenoord vertelt over een opslagsysteem op waterstof.
Het project Hydrova
De presentaties vinden niet voor niets op de hogeschool plaats. De HAN ziet een belangrijke toekomst voor waterstof. Onlangs werd het project Hydrova in het leven geroepen, waarbij de HAN samenwerkt met bedrijven uit de waterstofketen. ‘Onze partners brengen problemen in en wij kijken hoe we daar oplossingen voor kunnen geven’, zegt lector Duurzame Energie Mascha Smit tijdens het symposium.
Smit geeft voorbeelden van projecten die binnen Hydrova worden opgepakt: zo wordt er onderzoek gedaan naar een waterstofopslagsysteem bij windmolens op het Arnhemse Koningspleij en er wordt gekeken of dieselmotoren in houtversnipperaars en waterdrukreinigers vervangen kunnen worden door brandstofcellen. Projecten waar ook studenten aan meewerken; voornamelijk ingenieurs in opleiding, die een belangrijke rol gaan spelen in de Gelderse waterstofmarkt.
Personeelsvraag
‘Er is veel vraag naar personeel dat verstand heeft van duurzame-energietechnologie’, zegt Ellart de Wit van Hygear met een glimlach, waarna hij naar de vacatures op zijn website verwijst. Hygear, een Arnhems bedrijf dat onder andere waterstof in de elektronica-, glas- en staalsector levert, zit in een groeiende handel. En die groei beperkt zich niet tot de regio. Nedstack, HyGear en MTSA richten zich op de Chinese markt. MTSA en Nedstack realiseerden zelfs een 2 MW-waterstofcentrale in de Chinese stad Yingkou, die warmte en energie levert.
Rob van der Sluis, van system integrator MTSA, pleit voor een waterstofcentrale dichter bij huis. ‘Wij willen het liefst een project in Gelderland. Het is jammer dat ons 2 MW-systeem in China staat.’ Van der Sluis hoopt dat de bezoekers van het symposium kunnen helpen bij de realisatie hiervan. ‘Ik hoop dat hier partijen zitten die hier ook mee bezig zijn of mee bezig willen zijn.’
Het minisymposium zou een Gelderse waterstofcentrale zomaar dichterbij kunnen brengen. Meerderen sprekers roepen op tot samenwerking en delen hun ideeën. Binnenkort wordt duidelijk wat de toenaderingen en kennisuitwisselingen opleveren.