Close

Eusebiuskerk Arnhem verwarmd met groene waterstof

Grote monumentale gebouwen als de Eusebiuskerk in Arnhem hebben een enorme energiebehoefte en zijn beperkt te isoleren. Momenteel wordt een deel van de warmtevraag ingevuld met vloerverwarming uit een lokaal warmtenet. Extra energievraag wordt aangevuld met aardgasgestookte stralingspanelen voor piekverwarming. Dit kan vervangen worden door waterstof uit lokale duurzame bronnen. De Stichting Eusebius wil de duurzaamste kerk ter wereld zijn en durft deze uitdaging aan te gaan samen met de partijen HyMatters, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, DEKRA, Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente Arnhem.

Een monumentaal kerkgebouw verwarmen met duurzaam geproduceerde waterstof. In deze ambitieuze doelstelling hebben de partijen HyMatters, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, DEKRA, Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente Arnhem elkaar gevonden. Het inzetten van waterstof uit een duurzame bron voor het verwarmen van een monumentale kerk is nog niet eerder uitgevoerd. Toch biedt dit een kans om het aardgasgebruik van monumenten terug te dringen.

Grote monumentale gebouwen als de Eusebiuskerk hebben een enorme energiebehoefte en zijn beperkt te isoleren. De Eusebiuskerk lost dit op door een deel van de warmtevraag in te vullen met vloerverwarming gevoed uit een lokaal warmtenet. Maar vloerverwarming levert slechts trage convectiewarmte en dat is onvoldoende om het gebouw snel en efficiënt comfortabel te maken, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Tot nu toe werd dit opgelost met aardgasgestookte stralingspanelen voor extra piekverwarming. Het innovatieve project richt zich op stralingspanelen en bijbehorende infrastructuur om waterstof uit lokale duurzame bronnen in te zetten voor piekverwarming.

De Stichting Eusebius wil de duurzaamste kerk ter wereld zijn en durft deze uitdaging aan te gaan. In de eerste fase van dit project wordt de haalbaarheid onderzocht. Expertise op het vlak van energievraagstukken, waterstoftechniek, veiligheid en monumentale gebouwen is beschikbaar binnen het projectteam. Het project levert een ontwerp van de waterstofinstallatie met bijbehorende infrastructuur en een realisatieplan.

Bron: https://www.hymatters.com/nl/2019/09/06/verwarming-eusebiuskerk/