Close

Eerste waterstofwoning van Nederland geopend

Het eerste waterstofhuis van Nederland is op 11 september officieel geopend: het Innovathuis in Stad aan ’t Haringvliet. Het huis kan met groene energie uit zonnepanelen een jaar lang alle seizoenen overbruggen. Energie uit de zonnepanelen wordt opgeslagen in twee grote accu’s en in de tuin ligt een opslagtank voor waterstof.

Erg groot kan de installatie van de waterstofwoning niet zijn. Het pand is een gewone rijtjeswoning, weliswaar aan het uiteinde en met garage, met 30 zonnepanelen op het dak, vloerverwarming en uitstekend geïsoleerd. De CV-ketel in de woning werkt met een katalytische brander. 

Uniek en nieuw binnen het project is de zogenaamde Powerbox. Deze is in samenwerking met Hugo Vandenborre ontwikkeld. Hij is directeur van het bedrijf Solenco Power uit België en gespecialiseerd in groene energieoplossingen voor woningen. De Powerbox is gekoppeld aan een waterstoftank met een capaciteit van 1200 liter in de tuin. Hier wordt een buffer waterstof onder 30 bar opgeslagen. In de powerbox zit een brandstofcel. Als de woning meer verbogen vraagt dan deze brandstofcel kan leveren springt een ingebouwde batterij bij. Op de bovenste verdieping hangt een batterij van 4 kW die overdag wordt opgeladen door zonnepanelen en ’s avonds en ’s nachts aan de stroomvraag voldoet.

Na de officiële opening zal de woning zal het eerste half jaar vooral worden gebruikt als kenniscentrum, voor voorlichtingsdoeleinden en demonstraties. Daarna is het de bedoeling om er proefbewoners in onder te brengen.

Meer lezen? https://www.waterstofmagazine.nl/internationaal-actueel/12-interviews/398-eerste-waterstofwoning-van-nederland-geopend