Close

Deze projecten kunnen wel wat groeifonds gebruiken

Het kabinet kwam onlangs met het Nationaal Groeifonds van 20 miljard euro voor de komende 5 jaar. Het geld is bestemd voor projecten die tot meer economische groei moeten leiden, zodat Nederland beter bestand is tegen een nieuwe crisis. Een speciale commissie buigt zich over welke projecten zich lenen voor dit fonds. Een van die potentiele projecten is een waterstofplan. Begin volgend jaar maakt het kabinet een eerste keuze uit de door de commissie voorgedragen projecten.

William van Niekerk, voorzitter van de Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie: ‘Voor de technologische ontwikkeling van waterstof is grootschalige toepassing ervan nodig. Die grote projecten zitten nu in de studie- en experimenteerfase. Op korte termijn leveren die nog niet zoveel op’. Hij ziet voor het Groeifonds daarom ook een rol in het aanleggen van een distributienetwerk voor waterstof ten behoeve van het openbaar vervoer, het wegtransport en de bouw. ‘Op die manier krijg je een ecosysteem zoals dat er nu is voor elektrisch rijden. De eerste elektrische laadpaal ging in 2012 de grond in.’

Van Niekerk ziet dat landen als Frankrijk en Duitsland nu miljarden vrijmaken voor de ontwikkeling van waterstof. Nederland kan volgens hem niet achterblijven. ‘We moeten proberen om een voorsprong op te bouwen. Dan zijn we ook minder afhankelijk van andere landen.’ Hij zou het mooi vinden als er een bedrag tussen de 1 en 5 miljard euro uit het fonds naar waterstof zou gaan.

Meer informatie: https://www.vno-ncw.nl/forum/deze-projecten-kunnen-wel-wat-groeifonds-gebruiken