Close

50 waterstofbussen in Groningen, Drenthe en Zuid-Holland

Momenteel rijden er 8 waterstofbussen in Nederland rond. In totaal zullen er 50 bussen bijkomen. De eerste 20 van deze bussen zullen volgend jaar al in gebruik genomen worden. “Deze 50 bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft”, aldus Minister Stientje Van Veldhoven.

Waterstof heeft veel potentie om ingezet te worden in zware vervoersmiddelen zoals bussen en vrachtwagens door de grote actieradius. “Wij hebben de ambitie Zuid-Holland goed bereikbaar te houden. Ook willen we op een innovatieve manier aan de slag gaan voor een beter klimaat. De komst van de waterstofbussen biedt mooie kansen om het Openbaar Vervoer in Zuid-Holland verder te verduurzamen”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen.

Samenwerking tussen Europese instellingen, de provincies Groningen en Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maken de realisatie van dit project mogelijk. De EU draagt 7,5 miljoen euro bij, de provincies en het ministerie ieder 3,75 miljoen euro. De provincies dragen daarnaast ook financieel zorg voor de exploitatie van de bussen.

In 2016 maakte het Rijk afspraken met opdrachtgevers in het openbaar vervoer dat na 2025 elke nieuwe bus uitstootvrij gaat rijden. Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. Deze afspraken zijn bekrachtigd in het klimaatakkoord dat in juni van dit jaar werd gepresenteerd. Op dit moment rijden er zo’n 500 zero-emissie bussen in Nederland, veelal batterij-elektrisch. Dat aantal verdubbelt naar verwachting in 2020. Er zijn op dit moment acht waterstoftankstations in Nederland. Nog deze kabinetsperiode zijn dat er naar verwachting 20.

Meer lezen? https://www.linkmagazine.nl/vijftig-nieuwe-waterstofbussen-in-het-openbaar-vervoer/